Han sælger sgu’ is i Grønland

Man skulle tro, at det at sælge is i Grønland, er som at sælge sand i Sahara. Men for Maik Carretero er det, ligeså naturligt som at sælge øl i Nyhavn på en sommerdag. Nu er den grønlandske is, Greenland Ice, også på vej ind på det danske marked.

Der var brede smil hos Maik Carretero, da han på erhvervskonferencen ”Future Greenland” i Nuuk, fik overrakt en iværksætterpris og 75.000 kroner. Ikke bare fordi det var en god ide, men fordi folk i Grønland er begyndt at tro på ideen, om en grønlandsk produceret is.

– Jeg elsker is og kan spise to liter ad gangen, og på en sejltur fik jeg en ide. Hvorfor skal alle de isskosser, som vi sejler rundt imellem og som indeholder verdens reneste vand, dog bare smelte? Hvorfor bruger vi ikke det vand til at lave is af, spørger Maik Carretero.

Han sidder i sin egen frisørsalon, for selvom man er uddannet frisør, kan man jo også godt få andre ideer. Han har i det hele taget travlt, for indimellem de mange mørkhårede grønlændere der skal klippes, ringer telefonen, eller hans nyansatte drifts- og produktionstekniker kommer ind spørger om de nye labels til isen.

– Jeg gik i gang med at læse faglitteratur og formelbøger om is og i 2008 fik jeg en gammel italiensk ismaskine. Jeg prøvede lidt forskellige ting, indtil jeg selv syntes isen var god. Så skaffede jeg en gammel ismejericykel, med en køleboks på og kørte til Kolonihavnen i Nuuk. Der var 25 liter is på cyklen og der var udsolgt på en halv time. Ugen efter producerede jeg 50 liter og så var der udsolgt på 45 minutter, siger Maik Carretero.

Greenland Ice fødes

Det er svært for udenforstående, at forstå hvor vanskeligt det er, at starte noget op i Grønland. Der er meget langt mellem erhvervssucceserne, hvis man lige ser bort fra fiskeriet, og der er slet ingen iværksættertradition. Samtidig ejer det grønlandske samfund, helt eller delvist, store dele af erhvervslivet. Men Maik Carretero var overbevist om, at hans is havde den kvalitet der skulle til for at sælge, både i Grønland og nu også i Danmark.

– Vandet bliver testet hos Royal Greenland, for jeg vil være sikker på, at det er godt nok. Samtidig er jeg begyndt at arbejde med grønlandske råvarer, f.eks. tang og bær, som så kommer i isen. Men derudover køber jeg også smagsstoffer i en række lande, siger Maik Carretero.

Efterhånden begyndte isproduktionen at tage form, og de lokale butikker, bl.a. Brugsen, sælger i dag Greenland Ice. Samtidig sørger Maik Carretero for, at isen er laktosefri, da mange grønlændere har laktoseintolerance. Men nu er isen også kommet til Danmark.

– Jeg lavede for nylig en sending is til butikken Tranhuset i København, og det var der andre der bemærkede. Så fik jeg et tilbud om at kunne afsætte store mængder i Danmark. Men jeg var nødt til at stoppe op, for jeg ville ikke stå i en situation, hvor jeg ikke kunne følge med, siger Maik Carretero.
I Tranhuset i København, er butiksindehaver Jette Dybdal Jensen begejstret for isen. Hun modtog i første omgang 1.000 is og har nu lige fået 2.000 mere.

– Der er stor interesse for isen og de sælger fint. For det er først nu at det er begyndt at sprede sig, blandt andet via facebook, at vi sælger grønlandsk is, siger Jette Dybdal Jensen.
Maik Carretero har derfor dannet et selskab, der er gået fra at være et Aps, til at være et A/S. Samtidig har en stribe grønlandske erhvervsfolk, hjulpet ham med alt fra økonomi til markedsføring. Så nu er han snart klar til det helt store iseventyr.

Ny is fabrik på vej

Han har, de sidste par år, serveret isen for blandt andet en stribe EU-parlamentarikere og embedsfolk, og har fået masser af roser. Den megen opmærksomhed har også gjort, at han har fået investorer til at skyde penge i Greenland Ice.

– Nu er vi for alvor gået i gang, og jeg har bestilt en ismaskine fra Brasilien. Derudover er vi ved at rykke i nye lokaler, for at starte en reel isproduktion i Grønland. Det betyder at produktionen kommer op i gear, og at jeg kan afsætte lidt større mængder, både i Grønland og Danmark. I Danmark vil det først og fremmest være Købehavn og Aalborg, hvor jeg vil forsøge at sælge isen, siger Maik Carretero.

Han regner med, at han vil markedsføre isen i begge de to byer til efteråret. Derefter går planen på også at sælge i de øvrige nordiske lande. Foreløbig er det dog et lille lager bag frisørsalonen, der udgør ”isfabrikken”. Lige nu laves der 5 slags sorbet is og der kommer hele tiden nye varianter til. Det ser faktisk ud som om det godt kan lade sig gøre, at sælge is i Grønland.

En tanke om “Han sælger sgu’ is i Grønland”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *