Svigt af grønlandske børn bliver en sag for regeringen

Rapporten fra Børnetalsmanden, (læs anden artikel) om massivt svigt af børn i Nordgrønland, lander nu direkte på den danske regerings bord. Det sker fordi Dansk Folkeparti, har forberedt en forespørgselsdebat i folketinget. Det skal, ifølge Søren Espersen, sikre at den danske regering vedkender sig ansvaret, som underskriver af FN’s Børnekonvention.

“Grunden til at jeg siger, at det er regeringens ansvar, er at det grønlandske landsstyre ikke magter opgaven. Nu må den danske stat træde til”, siger Dansk Folkeparti’s grønlandsordfører, Søren Espersen.

Han betegner rapporten fra Børnetalsmanden (læs Børnerettighedsinstitutionen), som “uhyggelig læsning”. Men han konstaterer samtidig, at det ikke er en ny situation og hver gang lover grønlandske politikere “bod og bedring”, som han udtrykker det.

“Nu lægger vi op til en forespørgselsdebat om den danske regerings ansvar. For det er os der har underskrevet FN’s Børnekonvention, for hele kongeriget. Det her er så vigtigt, at vi må have det løst, så nu må den danske regering tage ansvar. Hvis vi ikke gør noget nu, så sker der ikke noget”, siger Søren Espersen.

Søren Espersen håber at regeringen og folketingets partier, kan blive enige om at Danmark påtager sig et ansvar, for den alvorlige situation blandt Grønlands børn og unge.

“Når man har en rapport som denne her, så er det jo svært for de øvrige partier, ikke at gøre noget. Så nu håber vi, at vi kan få regeringen på banen, for når man er underskriver på Børnekonventionen, må man påtage sig ansvaret”.

Baggrunden for forespørgselsdebatten er rapporten “Børnetalsmandens besøg i Uummannaq og Upernaviks bygder”. Her har Børnetalsmand Aväja Egede Lynge og børnekonsulent Ellen Bang Bourup været på besøg i Uummannaq og Upernavik, samt 16 bygder. Rapporten er baseret på interviews og møder med ca. 1.300 børn, samt 61 borgerhenvendelser.

Rapporten leverer en sønderlemmende kritik af børnenes levevilkår og ydermere konkluderer rapporten, at Qaasuitsup Kommunia (Nordkommunen) overtræder FN’s Børnekonvention.

En tanke om “Svigt af grønlandske børn bliver en sag for regeringen”

  1. Spændende indlæg. og JA – vi er nødt til at debattere dette emne. Desværre er det belagt med en del tabuer, hvorfor afsenderen ofte bliver “skudt” på. Men her skal vi sikre at næste generation ikke ryger i samme grøft, som vi står lige nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *