Dansk Folkeparti’s oplæg til forespørgselsdebat

SorenEspersenDansk Folkeparti er, som nævnt i tidligere artikel, i gang med at forberede en forespørgselsdebat i folketinget. Det betyder at de sociale forhold i Grønland, lander direkte på den danske regerings bord. Her er teksten til den forespørgselsdebat, der altså skal finde sted i folketinget (dato følger senere);

”Ministeren bedes, i lyset af diverse chokerende rapporter, senest rapporten fra Grønlands Børnetalsmand, give – dels en udførlig status for, hvilken situation, børn og unge fra mindrebemidlede eller svage familier generelt står i på Grønland – såvel i bygderne som i de større byer, dels hvorledes hun som ansvarlig på Kongerigets vegne, kontinuerligt tilsikrer, at Børnekonventionens § 19 til punkt og prikke overholdes af Grønlands Selvstyre og af grønlandske kommuner.”

sos-kom.dk følger naturligvis både sagen og forespørgselsdebatten, når den kommer op i folketinget.

 

3 tanker om “Dansk Folkeparti’s oplæg til forespørgselsdebat”

 1. Vi har alle sovet i timen. I vores berøringsangst har vi som oftest undladt, at blande os i den uheldige udvikling i Grønland. Det kan kun tilskrives berøringsangst, at der ikke bliver grebet ind fra dansk side, før det hele brænder på. Det burde slet ikke kunne komme dertil, hvor grusomme historier om overgreb på børn og mange andre emner skal gå verden rundt.

  Hvem har ansvaret for, at vi gang på gang kommer helt der ud, når det drejer sig om tabuer i rigsfællesskabet?

  Det er naturligvis et fælles ansvar, at vi kan finde ud af at tage sådanne emner op, før det går helt galt. Hvem er skurken i det her? Og er man mindre medskyldig, fordi man tager teten på det, når FN banker på?

  Et spædt demokrati som det grønlandske har brug for konstruktiv kritik. Det har Grønland ikke fået. Uanset hvilke anliggender Grønland har hjemtaget og uanset om Danmark fejler, så er vores familier flettede ind i hinanden, i rigsfællesskabet. Vi er nødt til at finde platforme, hvor vi kan formulere og bearbejde alle de emner, som vi er berøringsangste overfor. Først skal begge parter erkende det. Vi har sprunget den indledende fase over og er gået direkte til løsningsmodeller. Således bidrager vi hver gang til, at gøre vores fælles konstruktion mere skrøbelig.

  Den danske regering også har sovet i timen. Hver gang vi ikke griber ind pga berøringsangst eller går i dialog med Grønland i tide forpasser især de danske politikere chancen for at sætte sig ind i og danne sig en mening i tide.

  Vi har jo alle længe vidst, at der var al mulig grund til at sætte dette emne på dagsordenen.

  Nu er momentet igen forpasset.
  Det efterlader danske regering ansvarlig for ikke at gribe ind før det bliver en “headline” og os alle for at lade stå til.

 2. Sagen om de omsorgssvigtede børn i Grønland.

  Jeg efterspørger en platform, hvor tabubelagte emner i rigsfællesskabet kan problemformuleres.

  I 2012 lancerede jeg i samarbejde med Systime den interaktive platform “rigsfællesskabet til debat”. Tanken var, at det skulle være et af flere ben i bestræbelserne på at opbygge en sådan platform. Dengang var vi for tidligt på den. Der er dog stadig et stort behov for sådan en platform. Nu handler det om at skabe grundlag for en konstruktiv debat om emnet. Ikke om at kaste med mudder. Denne sag er blot et af mange eksempler på, hvor ødelæggende vores berøringsangst er i den dansk-grønlandske relation.
  Derfor skal vi samtidig med at yde en akutindsats se på, hvordan vi i fremtiden bedst problemformulerer alle de emner, som tynger os i rigsfællesskabet.

  Vi skal styrke fundamentet først.
  / Nauja Lynge

 3. Danske politikere er hunderæde for at mene noget som helst om Grønland.

  Det er ikke politisk korrekt, at kritisere Grønland. Det er et skråplan. Et spædt demokrati som det grønlandske har netop behov for konstruktiv kritik. Men der er en stor opgave for danskere i at lære, hvordan man serverer kritik. Før de lærer det, vil de aldrig kunne danne sig en mening og agere i tide, før sager som fx de omsorgssvigtede børn i Grønland går helt amok.

  Hør hvorfor under punkt 2 i denne matrix :

  https://rigsfaellesskabet.systime.dk/index.php?id=126

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *