Michael og hans søn Jannick

Michael sagde “farvel og tak”

Michael og hans søn Jannick
Michael og hans søn Jannick

Den massive udvandring fra Grønland fortsætter og sætter nye rekorder. Befolkningstallet i Grønland er fra 2016, sammenlignet med 2015, faldet med 137 personer. Der bor nu 55.847 personer i Grønland, det laveste antal i tyve år. Grønlands Statistik, der har lavet en fremskrivning frem til 2040, har beregnet at den tendens fortsætter, altså at der for hvert år bliver færre og færre borgere.

Det er det laveste antal indbyggere i tyve år, og det ser ud som om det fortsætter i mange år. www.sos-kom.dk har været i kontakt med flere der er flyttet fra Grønland til Danmark, og mange peger på dårlige levevilkår og dermed manglende fremtidsperspektiver.

En af dem der har valgt at sige “farvel og tak” i 2015 er Michael Egede Jensen og hans familie, der har bosat sig i Nordjylland.

“Vi har i fem år overvejet at flytte til Danmark, blandt andet pga. af vores søn. Han har Aspergers syndrom og autistiske træk og vi har oplevet det som en kamp med både skole og sundhedsvæsen. Han var stemplet som en ballademager og det har givet negative oplevelser, for i sidste ende handler det om at han har en fremtid”, siger Michael Egede Jensen.

Skiftet til Danmark har altså været godt for parrets søn, der går på en specialskole. Han trives, klarer sig fint i skolen og han cykler frem og tilbage mellem hjem og skole hver dag. Men han er ikke det eneste familiemedlem der har forladt Grønland, for familiens datter forlod Grønland i 2013.

“Det var tæt på at gå den forkerte vej for hende, men hun er vendt 180 grader og meget glad for at være her. Hun læser erhvervsøkonomi på Handelsgymnasiet og får topkarakterer, så vi er meget stolte over det. Så selv om det var en stor beslutning for os, at vi skulle flytte, så er uddannelse vejen frem. Vi er glade og lykkelige over den udvikling vores børn gennemgår”, siger Michael Egede Jensen.

Grønlandske nationaldragter - men nu i Nordjylland
Grønlandske nationaldragter – men nu i Nordjylland

Massiv udvandring fra Grønland

Familien slutter til de efterhånden mange grønlændere der har forladt landet. I tyve år er det kun gået en vej med befolkningstallet, nedad.

For når man ser på den reelle nettoudvandring fra Grønland, bliver tallene sat i relief. I gennemsnit er der, siden 1993, nettoudvandret 405 personer pr. år. Alene sidste år udvandrede 2.691 altså 505 flere, end der indvandrede. Når folketallet kun faldt med 137 personer, skyldes det, at der fødes flere end der dør. Udvandringen fra Grønland er altså stor, set i forhold til befolkningens størrelse og den tendens forventes at fortsætte i mange år fremover.

Hos familien Egede Jensen er flere familiemedlemmer, på vej fra Grønland til Danmark.

“Vores ældste barn er i Grønland men hun og kæresten er i gang med at skulle flytte herned. De vil gerne have børn, men opvæksten for børn er ikke god nok i Grønland, og dertil kommer at uddannelsesniveauet i Danmark også trækker. Udover det har min kone to søskende, samt forældre der også overvejer at komme hertil”, siger Michael Egede Jensen.

Ti dage efter ankomsten til Danmark, fik han arbejde inden for lager- og transportbranchen. Han har foreløbig arbejde til slutningen af marts, men er tilknyttet en række vikarbureauer og har ikke svært ved at finde gode jobtilbud i Danmark. Men han ser samtidig tilbage på det Grønland, hvor mange børn og unge har det svært.

“Jeg kommer selv fra bunden af det grønlandske samfund med vold, sult og slagsmål. Hvis du har set filmen “Once were warriors” (berømt film fra New Zealand, red.), så er det filmen om mit liv. Mange giver op, men livet er en kamp og du skal rejse dig hver gang du bliver “slået” ned, og du skal lære at tage dine egne beslutninger”, siger Michael Egede Jensen.

Han vil gerne køre kurser for landets unge, om motivation og det at lave om på tingene. Måske kan uddannelsen som fodbolddommer hjælpe, her skal han nemlig “på banen” og lave kurser for dommere i Grønland. Men livet uden for grønsværen er blevet svært for mange grønlændere, konstaterer han.

“Vi skal lære at tage egne beslutninger, lige nu sidder vi på hænderne og venter på at andre træffer dem for os. Men det er også politikerne der skal være med til at lave om på det. Vi havde håbet på, at landsstyreformand Kim Kielsen kunne være med til at lave tingene om, men det er det samme hjul der kører rundt. Som tingene kører nu har landet ingen fremtid”, siger Michael Egede Jensen.

NB: Alle citater gennemgået og godkendt af Michael Egede Jensen.

4 tanker om “Michael sagde “farvel og tak””

 1. Velkommen til jeres nye liv som er bedre end Kalaallit Nunaat, og godt for jeres børn især jeres søn. Har man ikke uddannelse er det meget svært og leve i Grønlænd, hvis man ikke er fisker/fanger. Da jeg var uarbejdsdygtig fik jeg 650,- kr hver 14.s dag, og alt mad er dyrt. Jeg kunne fiske og dermed har mad i de 2 måneder jeg var uarbejdsdygtig. Jeg er sundhedsassistent og tjente mange penge i forhold til de 650,-kr hver 14.s dag. Uddannelse er fremad og fremtid. Naalakkersuisut….?

 2. Desværre måtte i finde det gode familieliv andetsteds. Danmark kan være godt nok, men det er dybt kritisabelt at hvis ens børn fejler mere end influenza, at man så er tvunget til at forlade landet man elsker. Heldigvis elsker man ens børn endnu mere, og heldigvis fandt i en ny mulighed og den rigtige hjælp i Nordjylland.
  I er desværre ikke de eneste og hvordan får man en politikker til at fatte den besked? Opskriften til udvandringen skyldes sikkert for 95% af tilfældene leveforholdet i ens eget land, så hvad skal til for, at nogen ønsker at forbedre forholdene? Vi venter mens de snakker og snakker!
  I er hermed indstillet til årets bedste forældre (Y)

 3. I Skal osse ved at der er mange grønlander som kan ikke “falde”til ro da kom til danmark, der skal man osse tænk på andemåde..
  Os der leve her i grønland er vi meget gladfor at vi er grønlænder, at vi har godt tilpasse til den “barske” natur og har gået over det “barske”oplevleser
  Held og lykken med rejsen min Ven Mika 🙂

 4. Velkommen til Aalborg hvor jeg også har valgt at rejse til for min drengs fremtid. Jeg rejste med ham af samme årsag som jeres dreng. Der er intet at hente af forståelse og uddannede personale til børn med specielle behov på Grønland. Desværre, for Grønland er et skønt land, igen hvis man er rask og uddannet. Idag lidt over 1 år efter vi er ankommet til Aalborg, er min dreng en hel anden, med selvtillid og benene helt nede på jorden. Takket være for familien fra Danmark med forståelse for hans behov og profesionelle pædagoger på skolen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *