Socialdemokraternes grønlandsordfører, Karin Gaardsted

Danske politikere klar med hjælp

Danske folketingspolitikere fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er klar med hjælp til Grønland. Tilbuddet om hjælp kommer på baggrund af artiklen fra sos-kom.dk, om at Grønland bryder egen sociallovgivning, og de enorme sociale problemer, der tynger landet i knæ.

– Der mangler en erkendelse i det grønlandske politiske system – for det er jo ikke flovt at bede om hjælp. Hvis man henvender sig, er vi klar til hjælp. Jeg ved, fra skiftende ministre jeg har talt med, at man vil meget gerne hjælpe, også økonomisk. For selv om Danmark også er udfordret økonomisk, så er der økonomi til det her. Men det kræver at Grønland og de grønlandske politikere erkender problemernes omfang, siger Dansk Folkeparti’s grønlandsordfører, Søren Espersen.

Også hos socialdemokraterne, er man klar til at række hånden frem, lyder fra partiets grønlandsordfører, Karin Gaardsted, (se billede)

– Vi vil gerne hjælpe, men kom nu og bed om den hjælp, for tingene skal blive meget bedre. Der må derfor også være en dialog på ministerplan, så vi kan få åbnet for den her æske. Men vi har en vilje til hjælp, f.eks. i form af know-how, siger Karin Gaardsted.

Også et af Grønlands egne folketingsmedlemmer, Aaja Chemnitz Larsen, håber at der snart sker noget, på det sociale område i Grønland.

– Uanset hvor slemt det ser ud, er der altid et håb. Socialområdet skal optimeres og vi skal leve op til vores egen lovgivning. Vi svigter vores egne børn og unge,hvis vi ikke lever op til det. Vi har haft ansvaret siden starten af 80’erne, men det kræver en tidligere indsats, ordnede vilkår for sagsbehandlerne og at området prioriteres højere end i dag, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Regeringen på banen

Dansk Folkeparti vil dog, selvom man rækker hånden frem, have den danske regering på banen i sagen om de mange svigtede børn og de grønlandske lovbrud på det sociale område.

– Nu vil vi direkte anmode den danske regering om at komme på banen, for at være med til at løse problemerne i Grønland, bl.a. omkring mandskab, mangel på kvalifikationer, osv. Cirka 23 procent af alle børn er omsorgssvigtede, det er jo et helt abnormt tal, og det skal standses nu. Der har jo været talrige rapporter og handlingsplaner, men de bliver ikke implementeret, siger Søren Espersen.

Socialdemokraternes Grønlandsordfører, Karin Gaardsted, er heller ikke tilfreds med de nye afsløringer, af svigt på det sociale område.

– Det er så trist at der ikke gøres tilstrækkeligt, det her har jo stået på i årti efter årti. Vi taler om misbrug, omsorgssvigt og incest, nu må der altså samarbejdes med Danmark, siger Karin Gaardsted.

Heller ikke IA’s grønlandske medlem af folketinget, Aaja Chemnitz Larsen er tilfreds med rapportens klare konstateringer. Det gælder blandt andet den konstatering, at der ikke er sørget for de lovpligtige handleplaner, for en række af de børn, der er anbragt uden for hjemmet.

– jeg tænker at Grl. har et stort ansvar i forhold til egen lovgivning. En sikring af handleplanerne står jo i lovgivningen. Det er børnene der betale prisen, når man ikke lever op til lovgivningen, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *