Samarbejde løser sociale udfordringer

Grønlandske virksomheder og deres CSR strategi, løser i stigende grad samfundsproblemer i det grønlandske samfund. Det er både en nødvendighed, men også ren fornuft for virksomhederne. Det hjælper nemlig både på virksomhedernes og samfundets bundlinje. Og når f.eks. socialsystemet ikke giver hverken børn eller borgere, den hjælp de har krav på eller brug for, er der behov for erhvervslivets støtte.

Lotte Frank Kirkegaard, CSR Greenland
Lotte Frank Kirkegaard, CSR Greenland
  • Selvfølgelig er der også en bundlinje her, for det er jo ikke udelukkende ønsket om at gøre noget godt der driver CSR. Det handler om at skabe fælles værdi for samfundet og virksomheden, at virksomheden kan være med til at bidrage positivt til omgivelserne og samtidig skabe intern værdi, siger Lotte Frank Kirkegaard fra CSR Greenland.

 

 

Men selvom bundlinjen altid er i fokus hos virksomhederne, er det ikke givet at det kan aflæses på kort sigt. Det handler, i mange tilfælde, mere om et langsigtet mål.

GrønlandsBANKEN
GrønlandsBANKEN
  • Det er et meget langt sigte, og vi kan ikke se det på bundlinjen, i hvert fald ikke på kort sigt. Men vi har mulighederne for at arbejde med finansiel forståelse, for vi er i Grønland lige nu, men vi er her altså også i morgen, siger administrationsdirektør Carsten Th. Pedersen fra GrønlandsBANKEN.

Også hos Pisiffik er man klar over både nytte- og signalværdi, når det handler om virksomhedens CSR strategi.

  • Det er en nødvendighed at hjælpe, for vi har et kæmpe socialt ansvar, og vi er meget bevidste om, at vi er med til at forme vores nærmiljø. I Pisiffik, som jo er en stor virksomhed, skal vi vise at vi er rollemodeller og forhåbentlig inspirere andre til at gøre det samme. Vi skal løfte noget for det grønlandske samfund, siger Lena Lauridsen fra Pisiffik.

 Samarbejde med det offentlige

Der er, i stigende grad, et samarbejde med det offentlige. Det kommer naturligvis både virksomheder og samfund til gode. Men det er en også en direkte hjælp til de borgere der f.eks. kan have økonomiske udfordringer, eller har et ønske om at får styr på grundlæggende økonomiske principper i et moderne samfund.

  • Sermersooq kommune samler et hold af borgere og vi lavet et oplæg omkring økonomiforståelse. Det startede vi med i slutningen af 2015, det er et kursus på en halv dag. Indtil videre har der været afhold tre kurser og mere end 100 borgere har deltaget, siger Carsten Th. Lauridsen fra GrønlandsBANKEN.

Også hos Pisiffik er der et godt samarbejde med kommunerne, og der samarbejdes med alle fire kommuner, om f.eks. ansættelse af mennesker med særlige behov, f.eks. autister, døve eller folk med en sygdom.

Pisiffik gør meget ud af arbejdet med de personer, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet
Pisiffik gør meget ud af arbejdet med de personer, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet
  • Kommunerne henvender sig til os, hvis de synes de har en person der passer til os. Vi henvender os også til kommunerne, om de har en person der passer til Pisiffik. Derudover har vi folk der henvender sig direkte til os, hvoraf en del måske har brug for lidt støtte og hjælp, siger Lena Lauridsen fra Pisiffik.

 

 

 

Også hos Brugsen er det samfundsmæssige perspektiv, en integreret del af virksomhedens CSR strategi. Brugsen dannede for tre år siden en reel CSR komite, og nu udvikles der løbende på CSR strategien.

Elevsamling i Brugsen
Elevsamling i Brugsen
  • Vores bestyrelse har også i deres opgavebeskrivelse, aktiviteter der skal indeholde et CSR projekt. Så CSR er en del af hele organisationen og ligger ganske naturlig for os, da vi er medlemsejet og derfor har en naturlig holdning til ansvar for vores lokalsamfund, siger kommunikationsmedarbejder Irene Jeppson fra Brugsen.

Direktøren hos Grønlands Erhverv, Brian Buus Pedersen ser en lys fremtid for CSR samarbejdet mellem virksomhederne og det samfund de er en del af.

Brian Buus Pedersen, GE
GE ’s direktør Brian Buus Pedersen
  • Jeg er ikke i tvivl om, at effekten af CSR arbejdet og ikke mindst CSR-samarbejdet med Selvstyret og kommunerne, vil blive forstærket de kommende år. Succesen i de hidtidige projekter viser med al tydelighed, at CSR og samarbejdet på tværs af erhvervsliv og myndigheder skaber endnu mere værdi, end parterne hver især kan skabe. Der deles værdifuld viden, som kan bruges til at finde endnu bedre løsninger på de fælles udfordringer. Og der er opgaver nok at tage fat på, siger Brian Buus Pedersen.

Du kan læse mere her; www.csr.gl

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *